Filter

Een heel bonte avond - Toneel op school

Afscheidstoneelstuk | meer toneelstukken
Aantal spelers: 25, makkelijk uit te breiden (min. 18)
Aantal liedjes: n.v.t.
Tijdsduur: ongeveer 60 minuten
Producent: Toneel op school

Meer toneelstukken van Toneel op school Informatie en bestellen

Afscheidstoneelstuk Een heel bonte avond - Toneel op school (2013)
Een heel bonte avond is een alternatief voor de afscheidsmusical. Het is een raamtoneelstuk, waarbinnen de kinderen of de leerkrachten zelf nog ruimte hebben om voor een eigen invulling te zorgen. Je zou kunnen zeggen: het wordt een aangeklede bonte avond.

Het stuk speelt op een school, waar de juf besloten heeft om de musical af te gelasten. Ze heeft er slapeloze nachten van gehad, maar de liedjes zijn zo moeilijk of de klas zingt zo slecht, dat ze het niet aandurft. Het wordt in plaats van een musical een gewone bonte avond. Maar dat valt niet goed bij de meeste kinderen. Er wordt dan ook wat afgemopperd, maar niet door iedereen.

Juf slaapt ook slecht van het feit dat de bevestiging van de aanmeldingen voor de nieuwe scholen van de kinderen nog niet binnen is. Dat zou nog wel eens vervelende gevolgen kunnen hebben voor de leerlingen.

Er moet nog geoefend worden voor de bonte avond, er is ruzie tussen de meiden, een opbloeiende romance en ook nog de nodige spraakverwarring. Met andere woorden: genoeg ingrediënten voor ‘Een heel bonte avond’

Het stuk kenmerkt zich door korte bondige dialogen met veel humor. Het heeft 25 uitgeschreven rollen, maar kan door wat kleine aanpassingen ook met 18 kinderen gespeeld worden. De aanwijzingen hiervoor worden meegeleverd. Ook is uitbreiding van de rollen mogelijk door rollen te splitsen.

Het speelt zich af in de hal, aula, gemeenschapsruimte van de school, waarschijnlijk ook de plek waar het opgevoerd gaat worden. Het kan dus volstaan met een sober decor. De enige belangrijke decorstukken zijn een paar dozen, die aan één zijde van het podium staan en waar zogenaamd oud-papier in zit.

De scènes zijn zo verdeeld en opgebouwd dat kinderen in groepjes kunnen oefenen, al dan niet onder begeleiding.

Er zijn zes momenten gereserveerd voor eigen inbreng. Dit aantal kan zonder problemen worden uitgebreid of beperkt. Een korte inleidende dialoog van een paar zinnen kan door de kinderen of de leerkracht zelf worden toegevoegd, mede afhankelijk van de inhoud van het optreden dat de kinderen gaan verzorgen.

Scriptinzage